~ HAILUODON PANIMON TARINA ~

Eräällä kylmällä lauttamatkalla syntyi unelma: vielä joskus perustaisimme Hailuotoon oman luomupanimon. Luomuoluen paneminen Hailuodon pohjavedestä tuntui juuri oikealta ja inspiroivalta ajatukselta.

Tuossa vaiheessa tiesimme jo jotain oluen juomisesta, mutta emme niinkään sen valmistamisesta. Siispä aloimme ottaa selvää perusasioista. Teoriaan perehtymisen jälkeen vierailimme erään ystävän kotipanimolla opissa. Pian tämän jälkeen hankimme omat kotipanimotarvikkeet ja teimme ensimmäisen oluemme, Baijerissa kehitetyn reseptin mukaisen saksalaisen lager-oluen nimeltään ”Sendlinger Helles”.

Halusimme kunnioittaa perinteistä oluen tekemisen kulttuuria. Erityishuomion aseman sai oluen pääainesosa – vesi. Eroavaisuudet paikallisten vesilaatujen välillä on yksi tärkeimmistä syistä olutkulttuurin rikkauteen ja moninaisuuteen. Pienet paikalliset panimot ovat vuosien varrella muokanneet reseptinsä sopimaan juuri oman alueensa veteen. Näin ovat syntyneet eri alueiden oluiden makujen ja tyylien ominaispiirteet. Kun saimme vesianalyysin Hailuodon vedestä, yllätyimme kuinka hyvin se sopii oluen tekemisen asettamiin vaatimuksiin ja omiin olutmieltymyksiimme. Saaremme vesi on täydellistä vaativien pohjahiivaoluiden tekemiseen. Se on hyvin lähellä legendaarisen Pilsenerin veden laatua.

Oluen paneminen on tänä päivänä teknisesti korkealle kehittynyt teollinen prosessi, jossa kaikki parametrit ovat hyvin kontrolloituja. Kuitenkin oluen tekoon liittyy edelleen myös ripaus salaperäisyyttä ja magiaa. Kemialliset reaktiot ja fermentoituminen ovat monimutkaisia prosesseja, joissa vesi pääasiallisena ainesosana on suurimpana vaikuttajana. Hailuodon vesi piti lupauksensa, emmekä mekään onnistuneet tekemään mitään väärin, sillä jo ensimmäinen tekemämme olut oli menestys. Yllätyimme itsekin, kuinka hyvän lopputuloksen saimme aikaan.

Pian aloimme kehitellä omia reseptejämme. Eräs päämäärämme oli luoda luomuolut, jonka maku heijastaisi saaremme erityistä henkeä ja nostaisi esiin Hailuodon veden parhaat puolet. Vaikka omistauduimme perinteisille oluttyyleille, olimme kiinnostuneita pienpanimoissa käytettävistä nykyisistä valmistustavoista. Päätimme lisätä uusia ulottuvuuksia perinteisiin oluisiin. Loimme esimerkiksi oluen, joka perustuu maukkaaseen baijerilaiseen märzen-olueen, ja lisänneet siihen hieman marjaisen makuista humalaa saadaksemme esiin Hailuodolle tyypillisten raikkaiden marjojen maun. Otimme valikoimaamme myös saksalaisen altbier-pintahiivaoluen, jota juotiin paljon Saksassa ennen kuin kylmälaitteiden kehittyminen teki helpommaksi tehdä pohjahiivaolutta. Näiden lisäksi olemme tehneet tyypillisiä kausioluita, kuten raikkaita ja kuplivia vehnäoluita kesäkäyttöön, vahvempia juhlaoluita oktoberfestin tyyliin sekä tummia jouluoluita pitkiä pimeitä talvi-iltoja varten.

Oluen tekemisestä tuli intohimomme, ja saimme erinomaista palautetta. Yleisin kommentti oluen maistattamisen jälkeen, kuului: ”Teidän on toteutettava unelmanne ja perustettava oma panimo.” Se oli helpommin sanottu kuin tehty, mutta pikku hiljaa asiat ovat edenneet. Löysimme saarelta hankkeesta kiinnostuneita ihmisiä, joilla on tietämystä eri aloilta kuten rahoituksesta, myynnistä, suunnittelusta ja rakentamisesta. Vierailimme eri panimoissa, keräsimme tietoa, keskustelimme, neuvottelimme ja pidimme kokouksia, etsimme sopivaa paikkaa ja teimme laskelmia. Lopulta liikeidea kirjattiin paperiin ja matka kohti Hailuodon ensimmäistä panimoa sai alkaa.

Nyt päämäärämme on vakiinnuttaa saareen oma panimo tuottamaan luomuolutta, joka heijastaa Hailuodon luonnon puhdasta kauneutta ja harmoniaa. Haluamme tehdä luonteikkaita ja tasapainoisia, hyvänmakuisia oluita, jotka kunnioittavat saaren vettä. Ajatuksemme on, että juomalla lasillisen Hailuodon olutta, ihmiset voisivat muistaa saaren ja sen luonnon kauneuden koska tahansa.

Jürgen Hendlmeier ja Kimmo Kaukonen


Palaa takaisin